Rólunk Programok Segítsen és adakozzon Kapcsolat
ro en

Jobb jövőbeli kilátások a sepsikőröspataki roma gyermekek és fiatalok számára

Ez egy olyan projekt, melynek célja, hogy különböző oktatási és képzési tevékenységek által hozzájáruljon a roma fiatalok társadalomba való beilleszkedéséhez.

A projekt 3 fő vonalat követ :

  • 12, a legsérülékenyebb családokból származó gyermek lovaglóleckéken vehet részt az oktatási tevékenységek mellett. Mivel az oktatás nem prioritás az ők közösségükben, a lovaglási lehetőség ösztönzésként szolgál arra, hogy közelebb kerüljenek az iskolához.
  • 3 fiatal oktatása egy szövőműhelyben, valamint egy tradicionális hímző műhelyben
  • 20 IV-VI osztályos gyermek vesz részt asztalos képzési tevékenységeken.

A projekt összes ellátottja naponta egyszer meleg ételhez jut; a tanfolyam részét képezik az információs tevékenységek a higiéniát, az egészséget és a családtervezést illetően.

A program kiemelkedő pontjai

    • A program 2014 őszén indult
    • Ellátottak: 35 roma nemzetiségű gyermek
    • Partner: Kálnoky Alapítvány

Többtíz mezítlábas és télvíz idején nem megfelelően öltözött gyermek szaladgált a merész látogató körül. Ez 2014 januárjában történt, amikor a roma kérdéskörrel foglalkozó Máltai Lovagrend nagykövete látogatóba jött, és szerette volna meglátogatni a környékbeli roma közösséget. A szegénység látványa, amiben éltek, mélyen meghatott. Azonban mindenek fölött egy erős élni akarást éreztem ezen gyermekek részéről, akik körülöttünk hancúroztak.
Szeptemberben leteszteltük a gyermekek lovaglói tehetségét. 142 magyar és roma nemzetiségű gyermek vett részt a gimnasztikai, szaladási, lovaglási tevékenységeken, ezt követően pedig kiértékeltük az eredményeket. Kiválasztottuk a 24 legtehetségesebb 1-4 osztályos, 7-10 éves gyermeket. Mindegyikük roma volt.
Ők egyszerre nagyon elevenek és mélabúsak, nagyon szeretik a lovakat és mind nyerni akarnak. Csak 12-en vehetnek részt a programban, így az iskola udvarán még szervezünk egy válogatást. Leszállnak az autóbuszból, szaladnak, hogy átkaroljanak, majd sietnek a lovaglópálya felé. Fegyelmezetten állnak egy sorban, arccal felém: mind a 24 gyermek, a szakadt ruháikban és lábbelijükben, de csillogó szemekkel. Tudva, hogy csak 12-t választok ki közülük, felém nyújtják karjaikat, mondván: “válassz engem”! Megszakad a szívem, megígérem nekik, hogy az évek során mindegyiküknek esélye lesz részt venni a programban, mivel ők a legtehetségesebbek az iskolában! Kiválasztok 12-t, egy nagy ölelés, majd elmennek.
Még sosem találkoztam csodálatosabb és lelkesebb gyermekekkel; „tanárnéninek hívnak”, de valójában ők azok, akik engem tanítanak.

Kálnoky Anna grófnő