Rólunk Programok Segítsen és adakozzon Kapcsolat
ro en

Új kezdet a csíksomlyói roma közösség számára

A 2021 januárjában, a csíksomlyói roma közösségben pusztító tűzvészben több mint 200 lélek maradt hajléktalanul. A Máltai önkéntesek az első pillanattól kezdve mellettük voltak, segítettek nekik visszatérni a normális élethez, amelyet most együtt próbálnak jobbá tenni.

Január 6-ika éjszakáját nehezen fogja elfelejteni az a 262 roma, akik a csíkszeredai Somlyó utca 33 szám alatt élnek. Néhány óra alatt minden összegyűjtött értéküket, mégoly keveset is, lángok emésztették meg, pusztán a rajtuk lévő ruhákban hagyva őket a téli hidegben. A Romániai Máltai Szeretetszolgálat (RMSZ) és a Gyulafehérvári Caritas Egyesület volt az a két szervezet, amely azonnal mozgósította az erőforrásait az áldozatok megsegítésére a helyi Önkormányzattal együttműködésben.

Majdnem 4 hónapon keresztül, az ország minden részéből érkező Máltai önkéntesek jelen voltak, nap mint nap, a sportcsarnokban, ahová a helyi hatóságok elszállásolták a családokat. Részt vettek az étel kiosztásában, a napok tartalmas múlását szolgáló tevékenységek szervezésében, segítettek a higiéniában és a takarításban. Ezáltal az önkéntesek a közösség részévé váltak és elkezdtek együtt dolgozni a családokkal, hogy segítsenek nekik leküzdeni az őket ért megrázkódtatást és felkészítsék őket a hazatérésre.

Májusban, amikor a romák elkezdtek visszatérni otthonaikba, a RMSZ új projektbe kezdett, Gyulafehérvári Caritas Egyesülettel közösen és a Magyar Kormány támogatásával. Csíksomlyón állandó Jelenlét Pont nyílt, ahol a közösség támogatást találhat. Itt folyamatos programokat tartanak a vegyes korosztályból való 70 gyereknek. Közülük a legidősebbek segítséget kapnak az iskolai beiratkozásnál és az órákon való részvételnél. A felnőttek tanácsadásban részesülnek, mely által nőnek az esélyeik a társadalmi beilleszkedésre.

Egy olyan közösségben, ahol hiányoznak a minimális civilizált életkörülmények, ahol a legtöbb ember nem rendelkezik iskolai végzettséggel és munkahellyel, a dolgok nem változhatnak egyik napról a másikra. A RMSZ tapasztalatai, amelyek más hasonló esetekben már komoly fejlődést igazoltak, Csíksomlyón is meghozzák majd a gyümölcsüket. Türelem, kitartás és felebaráti szeretet kell hozzá és a Máltai szellemiség mindezt hordozza.