Rólunk Programok Segítsen és adakozzon Kapcsolat
ro en

A Romániai Máltai Ifjúság fesztiválja

130 máltás fiatal, az ország 11 fiókszervezetéből, a Kovászna megyében található mikóújfalusi Multifunkcionális Ifjúsági Központban találkozott július 26-30 között, egy olyan fesztivál keretein belül, amely még jó ideig a résztvevők emlékezetében fog élni.

A fiatalok bebizonyíthatták, hogy értenek ahhoz, hogyan adják hatékonyan tovább a máltás felfogást és értékeket. A fesztivál minden napjára jutott bőven program. Példának okáért a workshop-ok, melyeknek az voltak a célja, hogy fejlessze a fiókszervezetek fiataljainak szervezői készségét, nagy népszerűségnek örvendtek a résztvevők körében. A műhelymunkákon megtanulhatták, hogyan készítsenek professzionális bemutató fotókat és kisfilmeket, illetve, hogyan reklámozzák a tevékenységeiket online közegekben. A programok között szerepelt egy sor olyan játék is, ami arra szolgált hogy fenntartsa, összpontosítsa és fejlessze a gyerekek és fiatalok érdeklődését. Ezen „játékcsokor” hatékonyságát növelte, hogy szimbolikus módon a szervezők „Az ifjúság – a holnap önkéntesei. Játékgyűjtemény gyerekeknek…és nem csak” nevet adták. Természetesen a csapatjátékok sem maradhattak ki a sorból, hiszen „egységben az erő”, és ezt a máltások is jól tudják. A fiatalokat – a gyerek csoportok fejlődésre hangsúlyt fektetve –meghívták, hogy részt vegyenek a Máltai Ifjúság által minden ősszel megszervezett képzésen, melynek célja a gyerek csoportok vezetésének elsajátítása. Ilyen és ehhez hasonló műhelymunkák mellett kreatív, kézműves foglalkozások is a program részét képezték. Idén főzőversenyben is kipróbálhatták magukat a csapatok: a cél az volt, hogy a legfinomabb bográcsban főtt ételt készítsék el; ez a feladtat a zsűrit is nehéz helyzetbe hozta. Szombat reggel a fiatalok szentmisén vettek részt, amely minden máltás számára lelki megnyugvást, megújulást jelent.

A programokkal teli napok után az esték legalább annyira mozgalmasak voltak: koncerek, diszkó, játékok, és tábortűz körüli éneklés tartotta ébren a résztvevőket. Az utolsó este különleges pillanatnak számított, hiszen ekkor került sor a szervezet néhány olyan alapítójának díjazására, akik eddig is aktívan részt vettek, és ezután is dolgozni fognak a Máltai Ifjúság fennmaradásáért. Rajtuk kívül olyan fiatalok is elismerésben részesültek, akik hozzájárulásukkal tettek azért, hogy a szervezet fejlődjön. Mindegyikük bizonyította, mit jelent a példás magatartás, a tiszta szív, a türelem, őszinteség, és segítőkészség, hiszen az ország számos jótékonysági megmozdulását szervezték meg, vagy vettek részt ezeken.

Lehetőségem volt arra, hogy a máltás életem már gyerekkoromban elkezdődjön, így több generáció munkáját követhetem nyomon. Az üzenet mindig ugyanaz volt: a hit védelme, és a szegények szolgálata. Ez az üzenet ösztönzött arra, hogy – barátaimmal együtt – szabadidőmet a máltásokkal töltsem, így segítve a gyengébbeket” – meséli Tischler Ferenc, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat Főtitkára. „Ifjúság nélkül egyetlen egészséges szervezet sem képes a jövőbe tekinteni. Hogy II. János Pál pápát idézzem: „Amilyen az ifjúság, olyan a jövő.” Én hiszek a fiataljainkban, és örömmel tölte el, hogy elmondhatom: Kelet-Európában azon kevés máltás ifjúsági szervezethez tartozunk, amelyek igen aktívak.

  1. János Pál pápa 1999 májusában tartott romániai látogatását befejezve így szólította meg az ifjúságot: „Ti, akik felszabadultatok az elnyomó totalitárius diktatúra rémálma alól, ne hagyjátok magatokat megtéveszteni a fogyasztói társadalom csalóka és veszélyes álmaitól. Ezek ölik meg a jövőt. Jézus által álmodjatok egy új Romániát, egy helyet, ahol a Nyugat és a Kelet a testvériség szellemében tud találkozni. Ez a Románia a ti kezeitekre bízza magát. Építsétek együtt bátran. Az úr bízik bennetek.” (Részlet a búcsúünnepségből, Băneasa Repülőtér, 1999. május 9.)

A máltás ifjúság ezt teszi: szociális jellegű tevékenységeik által építenek (oktatás és anyagi támogatás a rászoruló gyerekeknek, önkénteskedés a hajléktalanok éjszakai menhelyén, segítségnyújtás a fogyatékkal élő fiatalok vagy öregek részére, stb.), elsősegélyes tevékenységet is folytatnak (különböző rendezvényeken vállalnak elsősegélynyújtást), lelki tevékenységek, és kifejezettek ifjúsági programok által teljesítik be a pápa szavait.