Despre Noi Programe Ajută și Donează Contact
en hu

Festivalul Tineretului Maltez din România

130 de tineri maltezi din 11 filiale din țară s-au întâlnit la Centrul Multifuncțional de Tineret de la Micfalău, Covasna, în perioada 26-30 Iulie, în cadrul unui festival-eveniment care va rămâne pentru multă vreme în amintirile participanților.

Tinerii au demonstrat că știu foarte bine să se organizeze și să transmită eficient valorile și spiritul maltez. Zilele festivalului au fost pline. Workshop-uri propuse, menite să dezvolte abilitățile de organizare și promovare a activităților de tineret din filiale, s-au bucurat de mare interes din partea participanților. Aceștia au învățat cum se realizează fotografii și filmulețe de prezentare profesioniste, de la profesioniști, dar și cum să-și promoveze activitățile în mediul online. În program au fost incluse o serie de jocuri menite să stârnească, mențină și dezvolte interesul copiilor și tinerilor. Eficiența jocurilor propuse, strânse într-o culegere simbolic intitulată ”Tineretul – voluntarul de mâine. Culegere de jocuri pentru copii… și nu numai”, a fost deja testată de filialele cu tradiție în organizarea grupelor de copii. Jocuri de echipă, bineînțeles, pentru că ”unde-s mulți, puterea crește”, iar maltezii știu foarte bine acest lucru. Tinerii au fost informați cu privire la evoluția grupelor de copii în diverse filiale și sucursale și invitați să se înscrie la cursurile de conducători de grupe de copii, organizate de TMR în fiecare toamnă. Pe lângă aceste workshop-uri educativ-informative, au fost organizate activități creative, meșteșugărești. Momentul gulașului la ceaun a fost gustat din plin de participanți, mobilizând forțele. Cinci echipe s-au întrecut în gătit tradiționala specialitate, sarcina juriului nefiind deloc ușoară. Sâmbătă dimineața tinerii au participat la Sfânta Liturghie oficiată de un preot în incinta taberei. Un moment spiritual în spirit maltez.

După zile pline, seri la fel de active – concerte, discoteci, jocuri și cântece în jurul focului de tabără. În ultima seară a avut loc un moment special, când au fost premiați câțiva dintre membri fondatori ai organizației, care se implică în continuare în susținerea tinerilor maltezi, dar și tineri maltezi care prin activitatea lor recentă au contribuit la dezvoltarea acestei structuri. Cu toții au demonstrat ce înseamnă să ai o conduită exemplară, să fii cu inima curată, tolerant, onest, sensibil și săritor,  organizând şi participând la numeroase acte de caritate în ţara noastră.

„Am avut şansa să-mi încep viaţa malteză încă din copilărie, astfel că am urmărit munca mai multor generaţii. Mesajul a fost mereu acelaşi: păstrarea credinţei şi ajutorarea nevoiaşilor. Acest mesaj m-a determinat ca, împreună cu prietenii mei, să-mi petrec timpul liber alături de maltezi, astfel încât să-i pot ajuta și pe cei mai slabi”, spune Tischler Ferenc, Secretar General SAMR. „Fără tineri, nici o organizaţie sănătoasă nu poate privi spre viitor. Ca să-l parafrazez pe Papa Paul al II-lea, așa cum e tineretul, aşa va fi şi viitorul. Eu am mare încredere în tinerii noștri și mă bucur să pot spune că în Europa de Est suntem printre puţinele organizaţii de tineret maltez atât de active”.

Papa Paul al II-lea, adresându-se tinerilor români la încheierea vizitei în România din mai 1999, spunea: „Voi, care v-aţi eliberat de coşmarul dictaturii totalitare, nu vă lăsaţi amăgiţi de visurile înşelătoare şi periculoase ale consumismului. Şi acestea ucid viitorul. Isus vă face să visaţi o Românie nouă, un pământ pe care Orientul şi Occidentul să se poată întâlni în fraternitate. Această Românie este încredinţată mâinilor voastre. Construiţi-o împreună, cu îndrăzneală. Domnul v-o încredinţează”. (Discurs la ceremonia de rămas bun, Aeroportul Băneasa, 9 mai 1999).

Tinerii maltezi asta fac, construiesc prin acțiuni cu caracter social (educație și sprijin material pentru copii nevoiași, voluntariat la adăpostul de noapte pentru persoane fără adăpost, activități în sprijinul tinerilor cu dizabilități sau a persoanelor vârstnice etc), activități de prim ajutor (acordarea primului ajutor la diferite evenimente, instruire, promovare), activități spirituale, dar și activități specifice de tineret (formare, activități recreative).