Despre Noi Programe Ajută și Donează Contact
en hu

25 de ani de caritate. 25 de ani de voluntariat. 25 de ani în România

În 11 mai 1991, la Cluj-Napoca, un grup de 25 de oameni (studenți, preoți, medici, juriști, avocați), călăuziți de principiul Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta “Păstrarea credinței și ajutorarea nevoiașilor”, puneau bazele Serviciului de Ajutor Maltez în România.
În săptămâna 9-13 mai 2016, pentru a marca 25 de ani de activitate caritabilă în România, mai multe filiale şi sucursale ale Serviciului de Ajutor Maltez în România au organizat acţiuni caritabile sau evenimente aniversare cu voluntarii şi beneficiarii proiectelor şi programelor din localitate.
Startul l-au dat peste 100 de voluntari din Baia Mare care au organizat un flashmob, în Piaţa Millenium din oraş.
La Sfântu Gheorghe, voluntarii maltezi au gătit şi împărţit aproximativ 250 de porţii de mămăligă cu brânză la şcoala din comunitatea roma „Örkö”, iar echipa de prim ajutor malteză locală a măsurat gratuit tensiunea şi glicemia în centrul oraşului. Seniorii maltezi au vizitat Căminul de bătrâni şi bolnavii din Spitalul Judeţean, iar la adăpostul de noapte, după o slujbă religioasă, oamenii fără adăpost au primit o masă caldă. Şi vecinii din Micfalău nu s-au lăsat mai prejos, pe 11 mai, voluntarii filialei au distribuit circa 80 de porții de pâine la școala din localitate.
Voluntarii maltezi şi echipa din Bucureşti au serbat 25 de ani de Serviciu de Ajutor Maltez în România în familie, alături de seniorii din programul „Masa pe roţi”, de preşedintele Asociaţiei Române a Ordinului de Malta, domnul François Catto, şi de îndrumătorul spiritual, părintele Gabriel Popa.
La Satu Mare şi Oradea, voluntari, angajaţi şi simpatizanţi maltezi au donat sânge la centrele de transfuzii din cele două oraşe.
Serbare a fost şi la Aiud, unde voluntari maltezi, copii din programul de after school şi tineri maltezi au organizat un program de poezie, cântece şi dansuri, în timp ce la Cluj-Napoca, copiii îngrijiţi la Grădiniţa Malteză au fost în carnaval.