Rólunk Programok Segítsen és adakozzon Kapcsolat
ro en

15 éves a mozgássérült fiatalok máltás tábora

Június 30-án, vasárnap, több mint 40 mozgássérült fiatal érkezik a Kovászna megyei Előpatakra, hogy részt vegyen az immár hagyományosan nyaranta megtartott táborban, amely a Romániai Máltai Szeretetszolgálat Főtitkársága és a sepsiszentgyörgyi fiókszervezet közös szervezéséből született meg. A tábor programja a tábortűz, a karaoke estek, a sport tevékenységek, kreativítást és logikát fejlesztő játékok mellet magába foglal egy kirándulást is a Szent Anna-tóhoz. A fiataloknak egy egész, a sport tematikája köré épülő nap áll rendelkezésére, amikor kipróbálhatják a lovaglást, a darts-ot, a sakkot, a kosárra dobást, asztaliteniszt, míg egy másik napot a kézműves és hagyományos tevékenységekre szentelnek: a résztvevők a fazekassággal és a festéssel ismerkedhetnek meg, emellett a sétakocsikázásra is lehetőségük adódik. A fiatalok által kedvelt foglalkozás a terápia állatok segítségével: a kutyaterápia például, amely a Dog Assist szervezettel partnerségben valósulhatott meg, ismerős lehet a résztvevők számára. A tábor egyik kihívása, hogy a résztvevőknek rövidfilmeket kell leforgatniuk, amelyet a végén be is mutatnak. Egy másik újítás a MIRA platform használata, amelyet a Telekom România fejlesztett és bocsátott rendelkezésünkre: ez az alkalmazás a mozgássérült gyerekek és felnőttek felépülését célozza, mindezt egy sor komplex, motiváló gyakorlatsor által. A tábor utolsó napja július 8-a lesz, amikor is a fiataloknak lehetőségük lesz részt venni a Csíksomlyóra tartó máltás zarádoklaton, ahol jelen lesznek a máltás önkéntesek és alkalmazottak az egész ország területéről, de még még külföldről is.

A mozgássérült fiatalok elszállásolása faházikókban történik, együtt azokkal az önkéntesekkel, akik a napi tevékenységek során mellettük vannak, és segítik őket. A tábor teljes költségét a Romániai Máltai Szeretetszolgálat állja, a The Global Fund for Forgotten People közreműködésével, mely a Máltai Lovagrend keretein belül működik.

Anca Şerdean 33 éves, és 8. alkalommal jön Előpatakra. 17 évesen diagnosztizálták szpasztikus Olivopontocerebelláris atrophiával, illetve laza ínszalagokkal. A betegsége mindent megváltoztatott számára. A nehézségek ellenére optimista tudott maradni. „Eldöntöttem, hogy az idén minden tevékenységben részt veszek, nem akarok lemaradni semmiről- A tavaly nyáron egy kötelező kezelés miatt nem tudtam jönni, amit meg is bántam..de most bepótolom. Nem sokkal Előpatak után Ausztriába utazom egy mozgássérült fiataloknak szervezett nemzetközi máltás táborba; mindezt a Romániai Máltai Szeretetszolgálatnak köszönhetem, amely az évek során mindig mellettem állt”- mondja Anca.

***

A Romániai Máltai Szeretetszolgálat egy non-profit egyesület, kolozsvári székhellyel, 17 fiókszervezettel és telephellyel az egész országban. 25 éves megléte alatt a RMSZSZ a rászorulók megsegítése érdekében egy hatékony nemzetközi szociális hálózatot épített ki: idősek, betegek, fogyatékossággal élők, és más sebezhető csoportokat támogatva.

A kapcsolatot felvehetik Tischler Ferenccel, aki a Romániai Máltai Szeretetszolgálat Főtitkára.

Tel: 0744173482