Rólunk Programok Segítsen és adakozzon Kapcsolat
ro en

Történet és Felépítés

1989 decembere volt az a hónap, ami a kommunizmus végét jelentette Romániában. Sok év óta először Románia megnyitotta határait, és megmutatta addig rejtett arcát is: siralmas körülmények a gyermekotthonokban, az öregotthonokban, a kórházakban, valamint általános szegénység mindenhol.

istoric-01

A Németországi Máltai Szeretetszolgálat  (Malteser Hilfsdienst Deutschland – MHD) észrevette, hogy Romániának hosszútávú segítségre van szüksége. Így érkeztek országunkba az első önkéntesek a németországi, ausztriai és magyarországi Máltai Szeretetszolgálat tól. Rögtön 1989 karácsonya után megérkezett az első szállítmány Temesvárra, majd több szállítmány is érkezett különböző városokba.

Ez a nagyszabású akció nem jöhetett volna létre több romániai önkéntes támogatása nélkül, akik azonnal reagáltak a Németországi Máltai Szeretetszolgálat  kezdeményezésére. Az első román önkéntesek segítettek a humanitárius segélycsomagok szállításának megszervezésében, a csomagok lepakolásában és szétosztásában, valamint tartották a kapcsolatot a helyi hatóságokkal. Általános lelkesedés kerített hatalmába mindenkit, aki részt vett azokban az akciókban. A segítségnyújtás, valamint a pozitív változás előidézéséhez meglévő erő miatt érzett elégtétel arra buzdította őket, hogy Romániában is létrehozzanak egy hasonló egyesületet.

A Németországi Máltai Szeretetszolgálat  tagjai – a román önkéntesek önfeláldozásától, adakozásától lenyűgözve – teljes támogatásukról biztosították őket. Így 1991. május 11-én egy 25 jószándékú emberből álló csoport (diákok, papok, orvosok, jogászok, ügyvédek), a Szuverén Máltai Lovagrend elve által vezérelve „A hit védelme és a szegények szolgálata”, Kolozsváron letették a Romániai Máltai Szeretetszolgálat  alapjait.

Ugyanakkor teljesült az a vágyuk is, hogy minél több települést bevonjanak, így ugyanazon évben létrejöttek a Romániai Máltai Szeretetszolgálat  első telephelyei/fiókjai Temesváron, Sepsiszentgyörgyön, Nagybányán.

istoric-02

Lelkesedéssel és odaadó munkával a szervezet évről évre növekedett. Ma, 25 év önkéntesség és társadalmi projekt után a Romániai Máltai Szeretetszolgálat  egy országos szervezetté nőtte ki magát, 17 fiókkal és telephellyel, melyeknél hozzávetőlegesen 1000 önkéntes munkálkodik.

Az önkéntesek kulcsszerepet töltenek be a szervezet életében: 95%-át képezik a szervezet tagjainak, és a fáradhatatlan odaadásuk és energiájuk révén viszik tovább a Romániai Máltai Szeretetszolgálat  küldetését.

Szervezeti forma

A szervezet legfőbb vezető szerve a Közgyűlés. Ez választ egy Igazgatótanácsot 4 évre szóló mandátummal.

A Közgyűlés megbízottjaként az Igazgatótanács döntéseit a Főtitkárság kivitelezi, amely minden fiók és telephely felelős vezetőivel karöltve igazgatja és felügyeli a Romániai Máltai Szeretetszolgálat  tevékenységeit.

Igazgatótanács

Dénes Mihály
Elnök

Tischler Ferenc
Római katolikus hitvallású alelnök

Palai Kristóf
Görög katolikus hitvallású alelnök

Călin Piescu
A Romániai Máltai Lovagrend Egyesületének képviselője

Pr. Kovács Sándor
Kanonok, esperes, plébános, lelki vezető

Hegedüs Gergő
A Romániai Máltai Ifjúság vezetője

Kovács Petru
Az egyesület orvosa

László Lajos
Tag

Fari Palkó Ilona
Tag

Laszló Erika
Tag

Főtitkárság

Tischler Ferenc
Főtitkár

Rodica Meseşan
Főtitkár helyettes

Delia Vlaicu
A társadalmi szolgáltatások felelős vezetője

Szabó Dorottya
Projektmenedzser

Răzvan Cinar-Jiga
PR-menedzser

Barla Istvan
Áruismereti szakember

Dana Pop
Közgazdász

Cristina Grigorean
Projektmenedzser