Aproape 1000 de ani de istorie, 1000 de ani în serviciul umanităţii
În zorii Evului Mediu, în jurul anului 1048, califul Egiptului a acordat permisiunea unor comercianţi din vechea republică Amalfi să construiască la Ierusalim o mănăstire, o biserică şi un spital pentru a îngriji pelerinii care veneau în Ţara Sfântă. Sub îndrumarea Sf. Gérard a luat astfel naştere ordinul Sf. Ioan de Ierusalim, comunitatea monastică ce gestiona spitalul pentru pelerini, indiferent de rasa ori religia acestora.
Cavalerii, membri ai Ordinului, erau călugări care depuseseră voturile de sărăcie, castitate şi ascultare. Obligaţi să îşi asume şi funcţia de protecţie a pelerinilor şi a celor bolnavi precum şi a teritoriilor pe care cruciaţii le cuceriseră, aceştia au adăugat misiunii lor ospitaliere pe aceea de apărători ai credinţei. Au devenit ordin militar, dobândind inclusiv un teritoriu şi funcţionând ca un Stat. Aşa au fost puse bazele Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta a cărui misiune este sintetizată de deviza “Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum” (Păstrarea credinţei şi ajutorarea nevoiaşilor).
În decursul secolelor a pierdut şi a dobândit teritorii (insulele Rodos sau Malta). După mai multe peregrinări, sediul ordinului se stabileşte din 1834 la Roma, pe teritoriul Statului pontifical.

Fidel istoriei sale legendare, Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta este un ordin religios, de natură tradiţional nobilă, militar-cavalerească. Cuprinde 13.500 de cavaleri şi dame, răspândiţi în peste 120 de ţări din lume.
Organizaţiile sale urmăresc aceeaşi misiune, de a-i ajuta pe cei săraci şi pe cei în nevoie. Astfel, prin programele lor umanitare ajută copii, vârstnici şi persoane cu dizabilităţi, îngrijesc bolnavi şi intervin în caz de dezastre naturale.
Subiect de drept internațional și ordin religios laic al Bisericii Catolice, Ordinul Suveran de Malta are în prezent relații bilaterale diplomatice cu peste 100 de state și Uniunea Europeană, precum și statutul de observator permanent în cadrul Națiunilor Unite. Ordinul este neutru, imparțial și apolitic.
Ordinul de Malta funcționează prin intermediul a 12 Priorate, 47 de Asociații naționale, 133 Misiuni diplomatice, 1 Agenție de ajutor la nivel mondial și 33 de Corpuri naționale de ajutor, precum și numeroase spitale, centre medicale și fundații specializate. Acesta nu urmărește niciun scop economic sau politic și nu depinde de niciun alt stat sau guvern.