Despre Noi Programe Ajută și Donează Contact
en hu

Voluntarii Maltezi alături de copiii din casele de tip familial din Sighetul Marmației

Zece tineri liceeni din Sighet s-au mobilizat pentru a-i ajuta pe copiii fără familii pentru a recupera materia pierdută în perioada de pandemie.
Cu un singur calculator disponibil și izolați total de lumea de afara, perioada de școală online a trecut foarte greu pentru copiii din casele de tip familial din Sighetul Marmației. Echipa de voluntari ai filialei Malteze de aici a fost alături de ei în toată perioada în care acești copii nu au putut părăsi deloc locuințele. Așa au aflat și de dificultățile cu școala pe care copiii le aveau.
De câteva zile, 40 de elevi care stau în case de tip familial vin, de două ori pe săptămână, la centrul unde se întâlnesc cu voluntarii maltezi. Elevi în clase de la a I-a la a XII-a, toți au de recuperat materia din ultimele luni iar pentru asta au găsit ajutor și prieteni în rândul voluntarilor Maltezi. Aceștia sunt toți elevi ai Colegiului Național Dragoș Vodă din localitate și au apelat la profesorii lor pentru a le pregăti fișe și materiale ce îi ghidează în munca cu beneficiarii.
„Ne concentrăm pe nevoile fiecăruia și nu ne limităm doar la materie școlară. Acești copii au nevoie și de socializare în afara grupului în care trăiesc zi de zi, de experiențe noi și înțelegere. Faptul că lucrează cu tineri de vârstă apropiată, ajută foarte mult, copiii sunt relaxați și inhibițiile dispar”, spune Luminița Colopelnic, directorul filialei Sighetul Marmației al Serviciului de Ajutor Maltez din România.
Planurile cu grupul de copii din casele de tip familial sunt pe termen lung. Voluntarii speră că, odată ce vor ajunge cu materia la zi, să se poată concentra pe activități individuale care să-i ajute pe copii să își descopere propriile talente și să le dezvolte. Întreg proiectul de la Sighet este derulat în parteneriat cu organizația SOS Bambini România.