Despre Noi Programe Ajută și Donează Contact
en hu

Terapie cu platforma MIRA destinată persoanelor cu deficienţe

MIRA este o platformă destinată recuperării copiilor şi adulţilor cu deficiențe printr-o serie de exerciţii complexe încorporate într-un joc video. Acestea sunt antrenante şi motivante pentru pacienţi, iar pentru terapeuţi oferă posibilitatea personalizării exerciţiilor şi a monitorizării evoluţiei pacientului.

Prin acest proiect se urmăreşte implementarea platformei MIRA în 4 localităţi unde Serviciul de Ajutor Maltez în România desfăşoară programe permanente pentru persoane cu dizabilităţi: Cluj-Napoca la Grădinița Specială Malteză și Sucursala Cluj, Blaj, Miercurea Ciuc şi Sfântu Gheorghe.

În data de 24 februarie a avut loc la Cluj-Napoca cursul de pregătire a specialiștilor care vor lucra cu platforma Mira, organizat de asociatia “Un zâmbet cu Mira”.

Formatorul Ciprian Szilaghi, fost angajat și ulterior voluntar în cadrul Grădiniței Malteze, a fost cel care i-a inițiat pe participanți în utilizarea soft-lui și totodată a demonstrat felul în care acest program poate fi utilizat în sprijinul copiilor și al tinerilor cu dizabilități.

Participantii s-au familiarizat cu aplicația Mira, ce conține mai multe exerciții care pot fi personalizate în scopul creării de programe individuale de recuperare. O ședință de terapie cu MIRA constă în efectuarea unor exerciții bazate pe statistici complexe, incorporate într-un joc video. Acestea sunt antrenante pentru pacient, îmbunătățindu-i receptivitatea și înregistrând date clinice măsurabile.

La curs au participat 16 specialiști (kinetoterapeuți, psihologi, asistenți socialli, psihopedagogi, studenți voluntari) din cele 4 locații de implementare ale proiectului.

De asemenea platforma va fi folosită și în Tabăra pentru tineri cu deficiențe locomotorii (Vâlcele, jud. Covasna) organizată anual de Serviciul de Ajutor Maltez în România, la care participă tineri cu dizabilități din țară și străinătate. Proiectul va fi implementat în anul 2017 în beneficiul a 30 de beneficiari permanenți și prezentat și testat pentru alte 50 de persoane cu dizabilități în cadrul taberei din vară.

MIRA este o platformă dezvoltată şi suţinută de Telekom România. „Terapie cu platforma MIRA destinat persoanelor cu deficienţe” este un proiect finanţat pe o perioadă de 1 an de zile, dar Serviciul de Ajutor Maltez în România îşi propune să continue folosirea platformei şi pe mai departe, precum şi a altor mijloace moderne de evaluare, tratare şi monitorizare a persoanelor cu dizabilităţi.