Despre Noi Programe Ajută și Donează Contact
en hu

Serviciul de Ajutor Maltez în România, recunoscut în domeniul intervenției în caz de dezastre.

Serviciul de Ajutor Maltez în România este un partener recunoscut în domeniul intervenției în caz de dezastre.

SAMR a semnat un protocol de colaborare cu Departamenul pentru Situații de Urgență (DSU) și este printre puținii reprezentanți ai sectorului nonguvernamental, prezenți la conferința româno-japoneză despre managementul dezastrelor.

Secretarul General al Serviciului de Ajutor Maltez în România, domnul Tischler Ferenc și Secretarul de stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, domnul Raed Arafat au semnat protocolul de colaborare între cele două entități.

Protocolul încheiat cu DSU din cadrul Ministerului Afacerilor Interne are ca scop stabilirea condițiilor și a cadrului general de colaborare în domeniul pregătirii pentru situațiile de urgență, în vederea dezvoltării și implementării unor acțiuni care să contribuie la reducerea vulenrabilității persoanelor aflate în situații de risc. Vor avea loc cursuri de insturire a personalului SAMR(angajați și voluntari) pentru pregătirea în caz de situație de urgență, acțiuni comune (tabere și simulări) de pregătire și instruire a echipelor de asistență în caz de urgență, coordonarea echipelor părților implicate.

Totodată, reprezentanți SAMR din Baia Mare și Sfântu Gheorghe, cu experiență bogată în acțiuni de prim ajutor și intervenție în caz de calamitate, participă la Conferința româno-japoneză despre managementul dezastrelor, organizată în 13 martie la București.

Conferința are ca scop dezvoltarea cooperării între cele două țări, prin schimbul de experiență în domeniul reducerii riscurilor la cutremure.

DSU arată că România și Japonia se aseamănă din punct de vedere al riscurilor la cutremure. Experiența Japoniei poate fi folosită de România pentru reducerea riscurilor la dezastre, subliniază MAI. La nivel central și local, în Japonia sunt dezvoltate politici de colaborare privind prevenirea, răspunsul și reconstrucția la cutremure. Această colaborare include și sectorul privat, precum și organizațiile neguvernamentale.

În acest context, temele de discuție abordate în cadrul conferinței se referă la sistemele și instituțiile care au drept scop reducerea riscurilor la dezastre, politicile puse în practică de autorități pentru a atinge acest scop, precum și modul în care se poate implica sectorul privat.

Din partea Japoniei, la conferința de la București participă Excelența Sa domnul Kisaburo Ishii, Ambasadorul Japoniei, precum și reprezentanți ai Biroului de Management al Dezastrelor.

Din partea României, iau parte dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, precum și reprezentanți ai ministerelor, autorităților locale, agențiilor care au responsabilități în reducerea riscurilor la dezastre, dar și din mediul academic și societatea civilă.