Despre Noi Programe Ajută și Donează Contact
en hu

Primul Centru Maltez de Servicii Sociale din Argeș inaugurat la Păuleasca

Investiția de peste 1 milion de lei permite extinderea programelor sociale pe care Serviciul de Ajutor Maltez în România le derulează, de peste 5 ani, în satul Păuleasca, una dintre cele mai sărace comunități din județul Argeș.

În Păuleasca, majoritatea populației trăiește la limita subsidenței, fără locuri de muncă și fără acces la acestea în lipsa unei minime educații. Majoritatea adulților nu a trecut niciodată pe la școală, astfel că opțiunile pentru a-și întreține familiile sunt limitate iar lipsurile afectează în principal copiii.

Pentru a schimba această stare de fapt, SAMR a pornit, acum mai bine de 5 ani, programul „Un început sigur” în care au fost incluse mamele cu copii de până la 3 ani. Mamele au început să învețe cum să își gestioneze timpul și atenția pentru a le asigura celor mici suportul emoțional, fizic și psihic necesar unei dezvoltări normale, iar copiii, a căror șansa de a ajunge la o creșă sau grădiniță erau nule, au primit primele noțiuni de educație. 

Înțelegând nevoile comunității, SAMR a extins serviciile sale către viitoarele mame, creând programul „Femeia ca șansă”, în care femeile au primit suport și soluții pentru problemele întâlnite pe perioada sarcinii, noțiuni de igienă pentru bebeluși și inclusiv sfaturi despre gestionarea situației financiare precare. 

Odată cu inaugurarea noului centru, cele peste 300 de mame și copii din cele două proiecte SAMR, au un spațiu generos și modern în care vor putea să primească, în continuare, ajutorul de care au nevoie. Noul centru va permite și deschiderea unui bloc igienico-sanitar, dotat cu mașini de spălat și dușuri, dotări rare în gospodăriile din comunitate.  Sătenii vor beneficia de consiliere în ceea ce privește starea lor de sănătate, vor avea aici truse de prim ajutor şi vor fi sprijiniți în demersurile medicale pe care trebuie să le facă pentru anumite consultații medicale la clinici sau medicii de familie.