Despre Noi Programe Ajută și Donează Contact
en hu

Câinele, prietenul copiilor de la Gradiniţa Specială Malteză

Pentru cei 21 de copii de la Gradiniţa Specială Malteză marţea este o zi specială, altfel decât toate celelalte. Au bucuria să petreacă timp cu Bes, un labrador retriever de 4 ani, şi uneori cu prietenii lui la fel de haioşi şi deştepţi ca el.
Cu toţii am văzut strălucirea din ochii majorităţii copiilor când fac cunoştinţă cu un căţel. Dar sunt şi cazuri în care copiilor le este frică de câini. „A fost nevoie de multe şedinţe pentru a trece peste această barieră cu unii dintre copilaşii noştri, dar am reuşit”, spune psihologul gradiniţei. „Pe de altă parte, avem copii care nu au niciun fel de reţineri, îşi bagă mâinile în gura căţelului, uneori în ochi, îl trag de coadă, de urechi… E nevoie de un câine special, cu un nivel de toleranţă ridicat, pentru a face faţă provocărilor.”
Bes a parcurs mai multe niveluri ale dresajului de obediență, parcurgând și examenul BH, de disciplină pentru câinii de companie. Este ascultător, ușor de controlat chiar și de către copii cu diverse tulburări sau deficiențe, cum sunt copiii gradiniţei malteze.
Pe lângă dresajul de bază, necesar oricărui câine terapeut, Bes a învățat trucuri care-i fascinează pe copii, cum ar fi strânsul jucăriilor, mersul târâș, adusul coșului sau altor obiecte şi multe altele. Trucurile sunt doar pentru încălzire, cel mai important rol al câinelui este cel de a asista copiii în recuperare.
„Prin exerciţiile asistate de căţei urmărim exersarea membrelor, dezvoltarea echilibrului, a mersului, dezvoltarea forţei musculare globale şi creşterea gradului de independenţă. Dacă în alte condiţii exerciţiile sunt o corvoadă pentru copii, pentru că presupun mare efort din partea lor, când sunt alături de căţei nici nu-şi dau seama că lucrează, e doar joacă şi bucurie”, adaugă psihologul. Căţeii se dau cu copiii pe tobogan, îi recompensează printr-o săritură când reuşesc să facă un număr de genuflexiuni, îi sprijină să păşească, urcă scările alături de ei, aruncă cu zarul în cadru unui joc de asociere a imaginilor şi altele.
Câinii terapeuţi „susţin paşii” copiilor încă din 2014, iniţiativă demarată sub formă de voluntariat. „Susţine-le paşii” este proiectul dezvoltat de Grădiniţa Malteză şi Asociaţia Dog Assist pornind de la această iniţiativă.
MOL România, prin Fundaţia pentru Comunitate, a înţeles importanţa intervenţiei asistate de animale, prin şedinţe de kinetoterapie şi terapie comportamentală asistată, şi a ales să susţină financiar proiectul pentru o perioadă de 8 luni, până la sfârşitul anului şcolar.