Despre Noi Programe Ajută și Donează Contact
en hu

#30aniMaltezRomania – Mirela Codreanu: de la eleva care descărca mașinile cu ajutoare, la directorul grădiniței pentru copii cu dizabilități

„Spiritul Maltez e unic și adună oameni minunați împreună!” – veți auzi acest lucru de la orice om care a participat măcar la o acțiune de voluntariat organizată de Serviciul de Ajutor Maltez în România. Odată implicat, e greu să te desprinzi de energia pozitivă care te face să îți dorești să continui să faci bine pentru cei în nevoie. De aceea, nu ne surprinde că în organizație există oameni care sunt în echipă de 30 de ani. Și nu-și imaginează viața lor altfel decât parte din comunitatea Malteză.

În 1990, Mirela Codreanu era elevă în clasa a XI-a, la Liceul Sanitar din Cluj, când a fost selectată pentru a participa la acțiunile organizate de voluntarii maltezi din Germania, cei care ajunseseră cu ajutoare în România încă din primele zile ale Revoluției. Fie că sorta îmbrăcăminte sau alimente, fie că ajuta la selecția de persoane vulnerabile, Mirela era acolo, în mijlocul acțiunii. 

„Atunci am identificat primii copii și tineri cu dizabilități, care, în scurt timp, au început sa beneficieze de servicii de kinetoterapie și terapie ocupaționala, oferite de terapeuți germani voluntari. Copiii au devenit grupul care a fost prima generație a Grădiniței malteze, iar tinerii cu dizabilități au format un grup care se întrunea odată pe săptămâna sub denumirea Clubul pentru tineri cu dizabilități. Îmi aduc aminte cu emoție de întâlnirile pe care le aveam cu tinerii cu dizabilități, bucuria acestora, care devenea repede contagioasă, speranța care se năștea în familiile lor”, își amintește Mirela. 

Trei decenii mai târziu o regăsim pe Mirela ca director al acelei Grădiniței Malteze, un loc în care zeci de copii cu dizabilități au reușit, de-a lungul timpului, să depășească greutăți inimaginabile și să facă pași spre o viață mai bună. 

„Am rămas în organizație pentru ca mi-am dorit întotdeauna sa fac bine, iar aici, in SAMR,  puteam sa fac acest lucru fără sa fiu îngrădita. Îndrăznesc sa spun, ca aici este locul unde mă simt „acasă”. Aici mi-am ales profesia, aici mi-am cunoscut soțul și mi-am întemeiat familia. Toți acei oameni care atunci, la 17-18 ani, am început ca voluntari, sunt oameni cu valori si principii comune, care ne-au păstrat împreună”, spune Mirela.

Pentru ea, valorile umane și morale, posibilitățile nelimitate de a gândi, dezvolta și implementa proiecte de tineret, sănătate, sociale, credința care unește și aduce împreuna fac din SAMR un loc al binelui.