Despre Noi Programe Ajută și Donează Contact
en hu

#30aniMaltezRomania: Istvan Barla – un inginer „convertit” în om al celor ce au nevoie de ajutor

În 1990 – 1991, Clujul devenise un mini centru logistic în care ajungeau camioanele cu ajutoare strânse de organizația malteză din Germania. Printre tinerii voluntari care ajutau la descărcat pachete sau transportul voluntarilor străini, era și Istvan Barla, la acea vreme un tânăr inginer. Câțiva ani mai târziu, Istvan a devenit oficial colegul nostru și ne bucurăm de prezența și dăruirea lui în fiecare zi. 

Experiența primelor zile rămâne foarte puternică pentru Istvan: modul în care niște tineri își dedicau timpul liber și resursele, la mii de kilometri departe de casă, doar pentru a ajuta niște străini, era ceva cu totul nou. România nu avea o cultură a carității, ajutorul era în familie și fiecare încerca să facă ce putea mai bine pentru el însuși.

Efectul muncii unor organizații precum SAMR a schimbat mult societatea. Am fost printre primii care au intervenit în situații precum inundații, am învățat și am transmis și altora dorința de ajuta necondiționat, ca voluntari”, spune Istvan.

Inundațiile din Delta Dunării unde maltezii au ajutat inclusiv la construirea de noi case și construirea de puțuri a fost momentul în care a simțit cel mai tare emoția recunoștinței venite de la cei pe care îi ajuta. „Oameni care brusc rămăseseră fără nimic, ne mulțumeau cu lacrimi în ochi pentru munca noastră.”, rememorează Istvan.  Anul Jubiliar sărbătorit la Roma este una dintre cele mai frumoase amintiri ale sale din istoria de peste 30 de ani în SAMR. Timp de 2 săptămâni, Istvan a fost printre cei care au oferit servicii de prim ajutor pentru pelerini, alături de echipa plecată din România. 

Faptul că Maltezii sunt atât de apropiați de credință, dă un suflu aparte celor care se alătură acțiunilor derulate și creează o legătură spirituală aparte. „Serviciul Maltez este locul în care, zilnic, mă regăsesc alături de o comunitate ce ține la valorile ei și asta face ca atmosfera să fie una deosebită. Schimbările sunt permanente, odată cu nevoile societății, dar atașamentul față de oamenii cu care lucrăm sau pentru care lucrăm rămâne la fel, sensibilitatea la nevoile celor din jur la fel de mare. Asta ne definește și asta m-a făcut să rămân aici tot acest timp.”, crede Istvan. Un lucru pe care orice tânăr ar trebui să îl încerce, ca voluntari, pentru a descoperi o comunitate specială.