Despre Noi Programe Ajută și Donează Contact
en hu

15 ani de tabără malteză pentru tineri cu dizabilităţi locomotorii

Vineri, 30 iunie, peste 40 de tineri cu dizabilităţi motorii ajung la Vâlcele în judeţul Covasna pentru a participa la tradiţionala tabără organizată în fiecare vară pentru ei de Secretariatul General al Serviciului de Ajutor Maltez în România (SAMR), în strânsă colaborare cu filiala din Sfântu Gheorghe şi sucursala din Miercurea Ciuc.

Programul taberei conţine, pe lângă focuri de tabără şi sesiuni de karaoke, activităţi sportive, creative şi jocuri logice, excursie la lacul Sfânta Ana. Tinerilor le este propusă o zi întreagă cu tematică sportivă – călărie, darts, moară, şah, aruncări la coş, tenis de masă şi o altă zi a meşteşugurilor şi activităţilor tradiţionale – olărit, pictură, plimbări cu căruţa etc. O activitate iubită de tineri este terapia cu animale: câinele terapeut este o prezență familiară pentru participanți, un factor motivant și, totodată, o sursă de sprijin. Terapia este implementată în parteneriat cu asociația Dog Assist. În premieră va fi provocarea pentru tineri de a realiza scurte filme pe parcursul taberei, care vor fi prezentate la final. O altă noutate este folosirea platformei MIRA, dezvoltată şi suţinută de Telekom România – o aplicație destinată recuperării copiilor şi adulţilor cu deficiențe, printr-o serie de exerciţii complexe, antrenante şi motivante. Ultima zi a taberei va fi în 8 iulie, când tinerii au ocazia să participe la pelerinajul maltez de la Şumuleu Ciuc, unde vor fi prezenţi voluntari şi membri maltezi din toată ţara, dar şi maltezi din străinătate.

Tinerii cu dizabilităţi sunt cazaţi în căsuţe împreună cu voluntarii care îi asistă în toate activităţile zilnice. Toate costurile taberei sunt suportate de SAMR, cu sprijinul substanţial al The Global Fund for Forgotten People din cadrul Ordinului de Malta.

Anca Şerdean are 33 de ani şi vine pentru a 8-a oară la Vâlcele. La 17 ani a fost diagnosticată cu atrofie olivo-ponto-celebroasă spastică şi hiperlaxitate ligamentară. Boala a schimbat totul pentru ea. În ciuda dificultăţilor, este o persoană optimistă. „Anul acesta mi-am propus să particip la toate activităţile, n-am să ratez nimic. Vara trecută nu am putut merge în tabără din cauza unor tratamente de recuperare obligatorii şi am regretat… recuperez vara aceasta. La scurt timp după Vâlcele, merg în Austria într-o tabără malteză internaţională pentru tineri cu dizabilităţi; tot prin SAMR Cluj, care de-a lungul anilor a fost mereu alături de mine”, spune Anca.

***

Serviciul de Ajutor Maltez în România este o asociaţie non-profit cu sediul la Cluj-Napoca, având 17 filiale şi sucursale în ţară. În 26 de ani de existență, SAMR a dezvoltat o reţea naţională eficientă de servicii sociale în beneficiul celor aflaţi în nevoie – vârstnici, bolnavi, persoane cu deficienţe şi alte grupuri vulnerabile.

Persoană de contact: Tischler Ferenc, Secretar General SAMR, tel. 0744173482